Bokeh

Tomi Hyttinen: Mäkitorpantie

Valokuvakirja
2021

Tomi Hyttinen: Mäkitorpantie – postikortteja kauppareissulta

Valokuvakirja
2021
BOKEH#007

Nidottu, 50 s.
Kartonkisuojus, karttalehti 40 x 20 cm
23 digipainettua valokuvaa
Sisus: Munken Lynx 170 g
Graafinen suunnittelu ja sidonta Antti Nylén
ISBN 978-952-69504-2-6

100 x 200 x 10 mm

Editio 60 kpl

Tomi Hyttisen valokuvakirja Mäkitorpantie on maantieteellisesti motivoitu 23 kuvan sarja Helsingin Oulunkylästä, nimenomaan seudun pääväylältä Mäkitorpantieltä sekä sen liepeiltä. Kuvat on otettu 2020-luvun vaihteessa kinokoon järjestelmäkameroilla värifilmeille ja teetetty perinteisiksi ”kymppikuviksi”. Kirja perustuu näihin vedoksiin. Se kunnioittaa alkuperäisten paperikuvien rajauksia, kokoa ja kuvasuhdetta.

Teos, alaotsikoltaan Postikortteja kauppareissulta, on eräänlainen päivittäisen elämän sivutuote. Kuvia ei ole etsitty, vaan valokuvaaminen on sopeutunut arkielämän ehtoihin. Hyttisen kuvat vaativat pitkiä katseluaikoja. Niistä puuttuu ilmeinen ”havainto” tai ”efekti”. Sommitelmat ovat lähes formalistisia, viivojen ja pintojen varaan rakennettuja. Tässä mielessä teos on antiteesi esimerkiksi Instagramin kuvavirralle, jossa yksittäisten ruutujen on oltava sisäistettävissä yhdellä pikaisella silmäyksellä.

Kuitenkaan Hyttisen kuvat eivät ole aiheettomia. Valokuvaajan linssi on usein kohdistunut asioihin, joita luultavasti kahdenkymmenen vuoden kuluttua ei enää ole: julkisen kaupunkitilan esineisiin ja kiinteisiin rakenteisiin, joissa ajankulu ja rapistuminen on silmiinpistävästi näkyvissä. Kysymys on 1900-luvun jälkipuoliskolla rakennetun helsinkiläisen esikaupunkirakenteen rippeistä.

Autojen ja toisaalta myös talvisten ja pimeiden vuodenaikojen poissaolo antaa teokselle lempeän ja levollisen yleissävyn. Ihmisiäkään kuvissa ei juuri tavata.

Tomi Hyttinen (s. 1978) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on erikoistunut taideryijyjen ja taiteilijakirjojen tekoon. Hän on valmistunut Taidekoulu Maasta vuonna 2014 ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa. Valokuvaa, erityisesti paperivedoksia, hän käyttää ennemmin materiaalina kuin itseisarvoisena ilmaisuvälineenä. Mäkitorpantie – postikortteja kauppareissulta on hänen ensimmäinen valokuvakirjansa.

Käsinsidotun teoksen editio on 60 kappaletta. Sen voi ostaa Bokeh-kaupasta hintaan 20 € (+ postikulut 3 €). Teosta myy Helsingissä myös kirjakauppa Nide.