Bokeh

Sekalaisia kokeita

Taiteilijakirja
2020

Sekalaisia kokeita

Taiteilijakirja
2020
BOKEH#001

Lankasidottu vihko 32 + 4 s.
15 mustavalkoista kopiokoneella tehtyä kuvajäljennöstä
Digitaalinen värivedos (RA-4) 10 x 10 cm
Hopeagelatiinivedos 10 x 10 cm
Kannet Munken Pure 240 g, sisus Svenskt Arkiv 80 g
210 x 297 x 3 mm

Editio 12 kpl

Kehitin huhtikuussa 2020 arkeologi, kirjailija, valokuvaaja ja kansatieteilijä Sakari Pälsin (1882–1965) oletettavasti 1950-luvun lopulla tai viimeistään 1960-luvun alussa valottaman filmin, jonka olin reilua vuotta aikaisemmin saanut tuttavaltani.

127-formaatin filmi oli kääritty paperinpalaan, johon Pälsi oli kirjoittanut otsikon ”Sekalaisia kokeita”.

Pälsi oli dokumentaarisen valokuvauksen ja katukuvauksen varhainen harrastaja ja puolestapuhuja. Millaisia ”kokeita” hän olisi elämänsä lopulla kameralla tehnyt? Ja miksei hän kehittänyt filmiään?

Kehitettyäni Pälsin salaperäisen filmin näin heti, että se oli pahasti hunnuttunut tai ylivalottunut. Mutta kun vedostin kovalla jyrkkyyssuodatuksella ja pitkillä ajoilla, sain jonkinlaisia kuvia aikaiseksi.

Vedostin filmin suurin piirtein koko pituudeltaan identtisin valotusarvoin ja sain viisitoista neliön muotoista kuvaa. Osa  niistä on täysin abstrakteja, mutta monissa erottuu aiheita. Näyttää siltä, että on tehty päällekkäisvalotuksia.

Taiteilijakirja sisältää tekemieni paperivedosten jäljennökset. Tein ne kopiokoneella, koska se sopi jyrkkien vedosten estetiikkaan. Lisäksi teos sisältää hopeavedoksen filmin toisessa päässä olleesta huonekasvitutkielmasta.

Julkaisun editio on 12 kappaletta (loppuunmyyty).

Sekalaisia kokeita aloittaa taiteilijakirjojen ja muiden pienieditioisten, monitaiteisten julkaisujen sarjan. Julkaisusarjan nimi on Bokeh.