Kirjoja / Books

Kielletyt runot

Taiteilijakirja
Poesia 2019

Charles Baudelaire: Kielletyt runot

Suomentanut Antti Nylén
Kuvittanut Elina Merenmies
Säveltänyt Samuli Kristian Saastamoinen
Graafinen suunnittelu Antti Nylén
Editio 200 kpl

Kielletyt runot on kansiomuotoinen taiteilijakirja, joka sisältää kuusi Charles Baudelairen runoa, jotka alun perin ilmestyivät Pahan kukissa (Les Fleurs du mal) vuonna 1857. Samana vuonna ne tuomittiin rikosoikeudessa ”julkisen moraalin ja hyvien tapojen vastaisiksi” ja määrättiin painokieltoon Ranskassa. Kielto kumottiin vasta vuonna 1949. Baudelaire teki runoteoksestaan uuden laitoksen, josta kyseiset runot oli poistettu mutta jota hän täydensi useilla muilla teksteillä. Tämä vuonna 1861 ilmestynyt kirja on sittemmin muodostunut Pahan kukkien ”standardieditioksi”. Samalla kielletyistä runoista on tullut ikään kuin oma sikermänsä, koska ne on tavallisesti sisällytetty Pahan kukkien tekstieditioihin ja käännöksiin liitteenä.

Käsillä oleva taiteilijakirja sisältää nuo kuusi runoa kolmeen kertaan tulkittuina: Antti Nylénin suomennoksina, Elina Merenmiehen kuvituksina ja Samuli Kristian Saastamoisen ääniteoksina. Suomennokset on ladottu käsin ja painettu Heidelbergin kohopainokoneella Olli-Pekka Tennilän kanssa Kuopiossa joulukuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Merenmiehen kuvitukset on valokuvattu ja tulostettu digipainossa. (Tekstiarkit Munken Pure 300 g, kuvat Munken Lynx 300 g.) Saastamoisen ääniteokset on oheistettu kansioon cd-levyllä. Lisäksi kansiossa on lankasidottu vihko, joka sisältää alkutekstit (Claude Pichois’n ns. Pléiade-edition mukaisessa tekstiasussa). Itse kansio on Antti Nylénin suunnittelema ja käsityönä valmistama (paperi Canson Iris Vivaldi 240 g). Kansipaperi, samoin kuin kansion pohjapahvi, on painettu kohopainokoneella. Kansikuvana on Charles Baudelairen omakuva (lyijykynä ja akvarelli) vuodelta 1848. Valokuvareproduktio on vedostettu kemiallisin menetelmin RC-paperille.

Teoksen editio on 200 kpl. Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto mahdollisti teoksen valmistamisen.

Taiteilijakirjan julkaisija on Poesia. Teos on myynnissä Poesian nettikaupassa.

 

Les six « pièces condamnées » des Fleurs du mal (1857) de Baudelaire, traduites en finnois par Antti Nylén, illustrées par Elina Merenmies et mises en musique par Samuli Kristian Saastamoinen, le tout réalisé en forme d’un livre d’artiste. Textes originaux en appendice. Édition de 200 exemplaires. Publié chez Poesia.