Kirjoja / Books

Häviö

Esseeproosaa
Kosmos 2018

Häviö

Monologi
Esseeproosaa
Graafinen suunnittelu Aleksi Salokannel / Sisin

Häviö on kolminäytöksinen monologi, yksilökohtainen kuvaus kirjailijantyön realiteeteista Suomessa vuosina 2017–2018. Tekstilajiltaan teos on esseeproosaa.

Kirjan muotona on lehtiö. Kooltaan se on noin A6. Blokki on stiftattu yläreunasta. Päällyspaperi on ohutta kartonkia, takakansi tavallista mainoskartonkia. Kirjan nimi on leimattu jokaisen niteen etukanteen erikseen.

Tein Häviöstä 50 kappaleen numeroidun erillisedition, joka sisältää hopeagelatiinivedoksen, ns. frontispiisin, ”tekijän omakuvan”. ”Mustan Häviön” etukansi on n. 250 g:n kartonkia, jonka otin syksyllä talteen erään peruskoulun pihalla olleelta roskalavalta. Selkä ja takakansi on päällystetty mustalla kluutilla. Toisin kuin tavallisen Häviön, erillisedition syrjät ovat leikkaamattomat ja siksi epätasaiset. ”Mustaa Häviötä” voi kysellä Nide-kaupasta, jonne sitä on toimitettu myytäväksi.

Lisäksi tein Häviön pohjalle kolme taiteilijakirjaa, jotka esitellään erikseen täällä.

HUOM.

Lukijat ovat kertoneet, että kannen leimasinväri on altista tahrimaan vielä kauan kuivumisen jälkeenkin, varsinkin jos siihen koskee kostein sormin. Tämä on yllättävää ja valitettavaa. Mutta ei sille mitään voi. Kenties lehtiöön pitää suhtautua niin kuin lehtiöihin suhtaudutaan? (Olen jo ihastellut muutamia ruttuun luettuja Häviöitä! Tämä kirja on suunniteltu kärsimään. Ehkäpä sivut olisi sittenkin pitänyt myös rei’ittää, niin että luettu Häviö olisi sivuista tyhjä?)

Lisäksi on ilmennyt, että joistakin kappaleista puuttuu sivuja tai ne ovat väärässä järjestyksessä. Tämä on täysin toisen vakavuusasteen vika. Jos oma Häviösi on viallinen, ota yhteyttä kustantajaan, niin saat ehjän kirjan tilalle.

 

Vuosi Häviöstä – jälkikirjoitus (lokakuu 2019).

 

  • Kansien leimausta Kosmoksen toimistolla lokakuussa 2018. (Kuvat: Aleksi Salokannel.)

  • Erilliseditio, "Musta Häviö".

  • 1800-luvulla, kun kuvien ja tekstien monistaminen ei helposti onnistunut samalla painotekniikalla, kirjoihin saatettiin erikseen liittää litografia, tekijän muotokuva. Mustan Häviön "frontispiisi" viittaa tähän kirjahistorialliseen seikkaan ja kuvittaa suoraan yhtä lausetta kirjan sisältä: "Jotain minkä kissa on tuonut takapihan ovesta sisään..."

  • Frontispiisi skannattuna. Ruutu on vuodelta 2013 ja kuvattu Canon T90:llä Kodakin hienorakeiselle elokuvafilmille, joka on ECN-2-värinegatiiviprosessin sijaan kehitetty Rodinalilla mustavalkonegatiiviksi.